oncopsychologie & medische psychologie
GGZ

 

Al meer dan 11 jaar werk ik met patiënten met kanker d.m.v. tekenen, schilderen, boetseren en andere creatieve werkvormen. In de sessies wordt lichaamsgericht gewerkt met aandacht voor de energie, lichaamshouding, ademhaling en spierspanning. Elementen uit de mindfulness komen naar voren, zoals het opmerken van gedachtes en het bewustworden van patronen. Ontspanning zowel mentaal als fysiek wordt ervaren, mildheid en zelfcompassie groeit, inzichten worden wakker.

 

Bij SanaVera werk ik als vaktherapeut (beeldend & lichaamsgericht) met oncologiepatiënten, mantelzorgers en ook met de kinderen van patiënten. Dat kan zowel individueel als samen met de naasten. Ook lotgenotengroepen, zoals bijvoorbeeld AYA’s (‘adolescents and young adults’, dus jong volwassenen met/ na kanker), vrouwen met/na borstkanker, mantelzorgers of een gemengde groep. Een kindergroep is ook een optie; indien gewenst, organiseren we dit bij SanaVera.

 

Voor beeldende therapie hoef je niet creatief of kunstzinnig te zijn. Via het doen en ervaren kom je tot inzicht, groei, acceptatie en/of balans. Beeldende therapie kan goed worden inzet wanneer je geen woorden hebt, of juist teveel. Je gaat letterlijk uit je hoofd en maakt contact met je lichaam. Beeldende therapie wordt vaak als verrassend ervaren.

 

Een aantal ervaringen uit de praktijk:

 

  • ‘Ik wist niet dat ik dat kon’
  • ‘Het heeft me energie gegeven’
  • ‘In de werkstukken zie ik wat ik van binnen voel en dit helpt mij bij het vinden van woorden om aan naasten te vertellen’
  • ‘De beeldende therapie helpt mij in het creëren van herinneringen voor mijn kinderen’
  • ‘Door de beeldende therapie is een zwaarte van mij afgevallen en voel ik weer ruimte om vooruit te kijken’.

 

Voordat ik bij SanaVera kwam, heb ik veel patiënten in het ‘Erasmus MC Kanker Instituut’ begeleid tijdens de behandelfase, veelal op de verpleegafdelingen ‘hematologie’ en ‘interne oncologie’. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan in de oncologische (geriatrische) revalidatie en via mijn eigen praktijk heb ik ook veel voor patiënten, mantelzorgers en kinderen mogen betekenen. In het IJsselland ziekenhuis ben ik betrokken bij de cursus ‘Omgaan met borstkanker’ en op de HBO-V (Hogeschool Rotterdam) geef ik ervaringsgerichte gastlessen in de minor Oncologie. Ook ben ik als beeldend therapeut en yogadocent betrokken bij de Soul Search Foundation en begeleid ik jong volwassenen na kanker in het proces van stilstaan, verwerken en vooruitkijken in de programmaweken. De boekenreeks ‘Voor even weer gezond’ geeft een inkijkje in mijn werk als beeldend therapeut in de oncologie.

 

Therapie (voor volwassenen) via SanaVera wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen en indien gewenst ook voor volwassenen is er ook de optie via de aanvullende zorgverzekering.