Vaktherapeut: beeldend & lichaamsgericht

Yoga: yin yoga & yogatherapie

Projecten kunst kijken / docent HBO/ trainingen

 
Dit staat op mijn visitekaartje vandaag de dag.
 
En het had nog uitgebreider gekund…
 
Zo begon ik ooit mijn carrière als leerkracht basisonderwijs als leerkracht bovenbouw, later middenbouw en ik eindigde mijn basisschool carrière bij de kleuters. Door deze ervaring kwam ik steeds meer uit mijn hoofd en uit de methodes en steeds meer in mijn lijf en in het spelen. Tijdens mijn juffenloopbaan begon ik ook de studie ‘kunstzinnige therapie’ (tegenwoordig Vaktherapie op antroposofische basis) en kon ik wat ik leerde direct toepassen als leerkracht. Het leuke is dat de kinderen mij inspireerden tot deze studie: er waren zoveel bijzondere kinderen, kinderen die vroegen om een speciale aanpak en hoe mooi was het dat ik deze vond in de opleiding tot kunstzinnig therapeut!
 
Maar ik vond nog zoveel meer; mijn horizon werd steeds breder en zo maakte ik de keuze om ook in de volwassen oncologie een stageplek te zoeken (naast mijn stage in het onderwijs). Ook in die wereld, de wereld van hoop en vrees, vol trauma en pijn, heb ik ontzettend veel kunnen leren over het leven. Ik heb licht en rust mogen brengen, zachtheid mogen creëren en vooral heel dichtbij mogen komen op een ontzettend zwaar moment in het leven van de patiënt en zijn naasten. Sommige patiënten en situaties zijn me zo bijgebleven dat ze me inspireerden tot een boek, een blog of poëzie.
 
Ik heb altijd meerdere banen naast elkaar gehad en zo steeds iets nieuws kunnen uitproberen en laten groeien. Doordat ik meerdere banen naast elkaar had, merkte ik goed de verschillen in energie van de ene en de andere werkplek. Dit maakte dat ik soms tot de conclusie kwam, dat ik een werkplek beter kon loslaten. Zo werk ik niet meer in het basisonderwijs, heb ik ook na een aantal jaar de ouderenzorg (verpleeghuizen en geriatrische revalidatie) weer losgelaten en heb ik ook het ziekenhuis als werkomgeving achter me gelaten. Als werkomgeving, want ik werk nog wel steeds met dezelfde doelgroep: bij SanaVera, via de Soul Search Foundation en in mijn eigen praktijk. 
 
De laatste jaren is er heel wat veranderd door alle omstandigheden waar we in terecht kwamen. Mij inspireerde het tot het volgen van diverse yogaopleidingen, omdat ik voelde dat ik het zelf kon gebruiken en ook wel eens door zou kunnen geven. En dat laatste is zeker werkelijkheid geworden: ik werk als vaktherapeut nu nog bewuster lichaamsgericht, geef regelmatig yogaoefeningen als huiswerk en geef ook yogales. In mijn yogalessen kan ik teruggrijpen op mijn jarenlange ervaring als leerkracht en vaktherapeut en daardoor iets extra’s bieden.
 
Momenteel ben ik volledig ZZP’er en dat geeft me de vrijheid mijn agenda zo te organiseren dat ik ruimte heb voor alle mooie projecten (zoals de kunst kijk projecten en trainingen of de programmaweken van de Soul Search Foundation), de afspraken in mijn praktijk en bij SanaVera, het geven van gastcolleges in het HBO, het geven van yogalessen enz. Een afwisselende werkweek met tussendoor altijd ademruimte voor een stukje suppen op de rotte, een wandelafspraak, een lesje yoga of andere sport, een goed boek en een heerlijk kopje thee in het zonnetje of een inspirerend museumbezoek. 
 
Ik vind het prachtig om te zien hoe al mijn ervaring samen kan komen in mijn werk als vaktherapeut, in de yoga en ook bij alle projecten. Als ik iets voor jou kan betekenen, met deze cocktail aan ervaring, dan hoor ik het graag! 
 
 
Ja, geef me die cocktail aan ervaring!