Erasmus MC Kanker Instituut

Je leven op zijn kop

Als je getroffen wordt door de ziekte kanker, staat je leven op z’n kop. Gevoelens van woede, angst, verdriet en hoop wisselen elkaar vaak in hoog tempo af. Terwijl er van alles wordt gedaan je lichaam beter te maken, heb je ook behoefte aan rust en afleiding.

Kunstzinnige therapieDonker en licht, krokussen

Als kunstzinnig therapeut begeleid ik patiënten met kanker door middel van tekenen, schilderen of andere creatieve technieken. Kunstzinnige therapie gaat uit van de kracht van kleur en vorm. Een hulpvraag of thema vormt het uitgangspunt. Mogelijke thema’s kunnen zijn: tot jezelf komen, acceptatie, loslaten, verlichting, verbinding, (adem)ruimte, het omgaan met emoties enz.

Eerst kennismaken

Voordat ik met een patiënt ga werken, kom ik eerst langs voor een kennismakingsgesprek. Samen bespreken we de hulpvraag, mogelijkheden en wensen voor het kunstzinnig werken. De hulpvraag en doelstelling kunnen per keer verschillen, afhankelijk van de vitaliteit en de gemoedstoestand op dat moment.

Kijken naar mogelijkheden

Soms werkt een patiënt zelfstandig aan een opdracht, soms werken we samen en het kan ook voorkomen dat ik voorschilder wat de patiënt wenst. Deze werkvorm kan vooral goed worden ingezet als de vitaliteit te laag is om zelfstandig kunstzinnig te werken. Het is ook mogelijk om samen met de kamergenoten of familie te werken aan een werkstuk.

Eens kennismaken? Meld het de verpleegkundige! Of vraag het zelf aan via Patio! 

Bent u momenteel opgenomen in het Erasmus MC Kanker Instituut en heeft u interesse in kunstzinnige therapie, dan kunt u dit aangeven via de verpleegkundigen. Zij vragen dan therapie voor u aan. U kunt ook zelf therapie aanvragen via PATIO of een mailtje y.peschier@erasmusmc.nl . Op donderdag of vrijdag kan ik dan bij u langskomen.

Twitter

Onlangs mocht ik te gast zijn in de podcast ‘Baas over eigen brein’ en sprak ik met Esther Groenewegen over ‘Hechtingsproblematiek en Vaktherapie’ Luister (en kijk) de uitzending via: youtu.be/ZCCNz3u4tpQ via @YouTube

Ongeveer 2 weken geleden