Effecten bij patiënten

          “Een patiënte was heel misselijk en voelde zich erg duizelig. Ik bood haar een oefening aan met pastelkrijt met zachte kleuren die ze ritmisch op het papier aanbracht. Tranen stroomden tijdens het tekenen over haar wangen. Na afloop zei ze: “Ik voel me niet  misselijk meer, ik ervaar ruimte, rust en meer bodem. Wat een fijne oefening!””

          “Een patiënte schilderde eerst heel expressief; haar innerlijke onrust kwam er uit. De keer erna heb ik haar een oefening aangeboden met blauw en groen en hebben we alles op een uitademing geschilderd. Het werd een ritmisch, dromerig geheel. De patiënte werd er helemaal rustig van en ging daarna weer lekker slapen.”

          “Een patiënte had graag nog naar Hawaii gewild. Dat leek haar een fijne plek voor vakantie. Terwijl zij in bed lag, liet ik Hawaii voor haar verschijnen met pastelkrijt. Ze genoot ervan en droomde er werkelijk naar weg.”

          “Vandaag tekende ik met een patiënt. Verdriet, eenzaamheid en heimwee maakten plaats voor ontspanning, een lach en enthousiasme..”

          “Na drie keer schilderen heb ik een patiënte zien opbloeien: ontspanning, afleiding en verbinding. Er kwam weer kleur in haal leven!”

          “Een patiënt (vol verdriet en woede) deed een prachtige uitspraak: Ik schilder een eik, want elke stevige eik is begonnen als een eikeltje…”

          “Vandaag zijn al mijn patiënten uit bed gekomen en creatief aan de slag gegaan. Kunstzinnige therapie brengt patiënten weer in beweging.”

         “Soms schilder ik mee met patiënten. Dat werkt verbindend, zo voelt een patiënt zich minder eenzaam en zijn we samen met iets gezonds bezig.”

          “Een patiënte schilderde vandaag en was blij verrast: Ik had het van tevoren niet verwacht. Ik ontspan er helemaal van!”

          “Wonderlijk om te zien: een patiënte die vorige week nog niet eens een penseel kon optillen, schilderde vandaag heel precies en beheerst..”

         “Vandaag weer een hoop blije gezichten gezien: patiënten straalden van trots en groeiden van zelfvertrouwen door hun zelfgemaakte kunstwerk.”

         “Kleuren spreken het gevoel aan. Een patiënte mengde kleuren en werd er blij van, vooral het groen gaf haar zichtbaar levenskracht!”

         “De schilderijen die ontstaan tijdens kunstzinnige therapie kunnen een grote troost zijn voor de familie. Zo zijn ze toch weer even samen.”

         “Een bedlegerige patiënte kon alleen maar naar het plafond kijken. Ik heb een poster voor haar getekend en aan het plafond gehangen. Was ze blij mee!”

         “Prachtige ontwikkeling van een patiënte tijdens het schilderen: ze kwam uit haar hoofd, liet het resultaat los, gooide alles eruit en genoot!”

Twitter

Bij de laatste avond van Lansingerland kijkt samen kunst, stonden we stil bij deze kunstwerken. Indrukwekkend, we werden er stil van. We hopen dat de kunstenares veilig is en via haar kunst de boodschap mag blijven overbrengen. Dank voor het delen @Bijan63 twitter.com/Bijan63/status…

Ongeveer 4 dagen geleden