Kunstzinnige therapie is een vorm van vaktherapie waarbij het doen en ervaren voorop staat. Door middel van tekenen, schilderen, boetseren en andere creatieve middelen gaan we in de kunstzinnige therapie op zoek naar inzicht en balans. De opdrachten worden afgestemd op je hulpvraag, je proces staat voorop. Kunstzinnige therapie is geschikt voor alle doelgroepen (vanaf 4 jaar) en wordt meestal individueel aangeboden. Gezinstherapie en groepstherapie is ook mogelijk, evenals begeleiding uit een PGB. Nieuwsgierig? Kom eens kennismaken in de praktijk aan de Rotte!

Prakijk met uitzicht op De Rotte

Mijn praktijk is gelegen aan de Rotte, nabij Rotterdam Hillegersberg/ Lansingerland. Het is een prachtige locatie aan het water (de rotte) en vlakbij het bos. De praktijk is goed bereikbaar met de auto en het parkeren in de buurt is gratis. Is uw kind in therapie en moet u wachten, neem uw wandelschoenen (en hond) mee en trakteer u zelf op een ontspannen wandeling door het Bergse Bos of langs de rotte. Leest u verder bij contact.

Kunstzinnige therapie wordt vergoedlogo nvkt

Kunstzinnige therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Op uw polis staat hoeveel u vergoed krijgt. Soms is een verwijsbrief nodig van de (huis)arts. Informeert u hiernaar bij uw zorgverzekering.

Beeldende therapie (de huidige term voor vaktherapie beeldend/ kunstzinnige therapie) kan voor volwassenen ook vergoed worden uit de basisverzekering. Dan heeft u een verwijsbrief nodig van de (huis)arts en wordt ook een psycholoog betrokken in uw behandelproces. Neemt u eerst contact op, zodat we kunnen afstemmen of uw indicatie passend is en ik voor u de juiste psycholoog bij uw hulpvraag kan vragen.

De meest krachtige manier om naar jezelf te kijken

Beeldend werken is de meest krachtige manier om naar jezelf te kijken. Uit je tekeningen, schilderingen, en boetseerwerken spreekt namelijk je onbewuste. Gevoelens worden zichtbaar, je levensloop komt in beeld, karaktertrekken komen in kleur, vorm en beweging naar buiten. Door er samen van een afstandje naar te kijken, ontwaakt het inzicht wat het onbewuste wil vertellen. Dit is de start van het kunstzinnig therapeutisch traject.

Bij kindertherapie ga ik met de ouders/verzorgers in gesprek n.a.v. de werkstukken uit de eerste sessies. Samen kijken we welke tekens het kind geeft, wat het ons wil zeggen en hoe we dit kunnen plaatsen in de context van de hulpvraag. Het kind wordt hier bewust niet bij betrokken; zo blijft het spelenderwijs en onbevangen in de sessies staan. Met de ouders is er regelmatig contact om af te stemmen, want kindertherapie betekent meestal ook dat de ouders/opvoeders mee veranderen.

Samenwerking in de regio

Juist omdat ik een eigen praktijk heb, zoek ik bewust het contact op met allerlei samenwerkingspartners, verwijzers en diverse netwerkinitiatieven. Zo heb ik ben ik via de gemeente Rotterdam betrokken bij het netwerk ‘aanpak seksueel geweld’. Via de gemeente Lansingerland ben ik betrokken bij de aanpak van eenzaamheid. In de regio Rijnmond bestaat ook een netwerk voor kinder- en jongerentherapeuten, ook daar ben ik bij betrokken. Daarnaast heb ik, mede door mijn onderwijs- en verpleeghuiservaring veel contacten in de regio en word ik regelmatig gevraagd voor lezingen, workshops of colleges.

Kunstzinnige therapie in Erasmus MC Kanker Instituut

Naast mijn eigen praktijk geef ik in het ziekenhuis kunstzinnige therapie aan patiënten gedurende de periode van behandelingen. De therapie wordt ervaren als een lichtpuntje en het brengt letterlijk een stukje kleur aan de dag. Ik schrijf ook artikelen en geef klinische lessen/ presentaties zowel binnen het Kanker Instituut als op de Hogeschool Rotterdam. Heeft u mijn boeken al gelezen of de radio- en televisieitems van RTV Rijnmond al bekeken? Lees er meer over verder op de site.