Samen kunst kijken en onderzoeken wat er gebeurt. Uitwisselen wat je ontdekt, waaraan je dat ziet en wat je nog meer kunt ontdekken. Naar elkaar luisteren en meekijken vanuit het perspectief van de ander. Verder kijken door wat de ander benoemt, daardoor nog meer ontdekken. Dat is wat er gebeurt bij de methodiek Visual Thinking Strategies (VTS) oftwel een les Kunst Kijken. 

Deze lessen kunnen gegeven worden als onderdeel van een college, nascholing of andere training t.b.v. het versterken van de objectieve waarneming. Een cursus behoort ook tot één van de mogelijkheden. Bij een cursus gaat het effect verder dan ‘hersengymnastiek’ en zijn ook op het gebied van de sociale interactie effecten te verwachten. Zo kan een cursus kunst kijken zorgen voor zinvolle gesprekken en meer verbinding tussen deelnemers. Momenteel loopt er zo’n cursus in de bibliotheek van Lansingerland. 

Een training behoort ook tot de mogelijkheden. In de training ‘de KUNST van het KIJKEN’ leer je hoe je als coach/ docent met een groep (en ook individueel) de methode Visual Thinking Strategies (VTS) kunt toepassen. Welke vragen stel je? Hoe koppel je terug? Wat is jouw houding? Welke afbeeldingen kies je? Naast de methodiek gaan we ook in op jouw praktijksituatie. Hoe kan je de methodiek VTS inzetten voor jouw doelgroep? Welke aanpassingen maak je? Waar let je op? 

De training ‘De KUNST van het KIJKEN’ wordt door de NVKT geaccrediteerd met 12 AM-punten. De training bevat 2 trainingsdagen en praktijkoefeningen in de tussenliggende periode. Bij interesse in de training, stuur een mail naar yvonne@kunstzinnigetherapie.info. De data worden afgesproken met de deelnemers op een nader te bepalen locatie.  

Reliëf, het vakblad van mijn beroepsverening (NVKT) vroeg mij een artikel te schrijven over kunst kijken in relatie tot positieve gezondheid. U kunt het artikel hieronder downloaden.