Individuele therapie/ groepsgerichte begeleiding

Bij het ouder worden speelt vaak meerdere problematiek naast elkaar: vergeetachtigheid, concentratieproblemen, problemen in de motoriek, benauwdheid, angst, eenzaamheid, verlies. Onverwerkte trauma’s uit de jongere jaren (zelfs uit de jeugd) kunnen weer levendig naar boven komen.

 

Afhankelijk van uw klachten en uw hulpvraag starten we het traject. Zo kan er biografisch gewerkt worden, waarbij we stap voor stap via de kunstzinnige middelen de verschillende levensfasen doorgaan. Dit kan helend werken en rust en acceptatie bieden. Ook kunnen we werken n.a.v. uw gezonde herinneringen, door deze aandacht te geven wordt uw gezonde kracht versterkt. Deze opdrachten versterken uw draagkracht en vergroten de kwaliteit van leven. U kunt ook bij mij terecht als u in de laatste levensfase terechtgekomen bent en u nog wensen heeft in het creëren van herinneringen voor uw naasten. Dit kan ook voor u helend werken en bijdragen in het voelen van rust en acceptatie.

 

Naast individueel werken, is er ook een mogelijkheid te werken in een kleine groep aan een kunstzinnig reminiscentieprogramma ‘De vruchten van het leven’. In dit programma wordt op thematische wijze teruggekeken op het leven en met name op de vruchten die het leven heeft gebracht. Deze worden gedeeld in een gesprek en individueel verwerkt met de kunstzinnige middelen. ‘De vruchten van het leven’ is een preventief programma wat goed ingezet kan worden bij dementerenden die nog in staat zijn herinneringen te delen. Het programma draagt (naast het preventieve karakter) ook bij aan de sfeer in de groep. Het schept verbinding en vertrouwen.

 

Wanneer uw hersenen zijn aangedaan, kan ook VTS aangeboden worden. VTS staat voor visual thinking strategies. Het is een gestructureerde methode om met een groep mensen naar een kunstwerk te kijken en daarover in gesprek te gaan. De methode zet ik voornamelijk in voor neurorevalidanten. Voor deze doelgroep is het extra nodig dat de hersenen weer worden geprikkeld, er weer overzicht en structuur komt, taal wordt uitgelokt en dat men ook weer kan genieten. Daarnaast stimuleert VTS tot het genieten van kunst, want kunst maakt ook gezonde herinneringen wakker en geeft daarmee kracht om periodes van rouw en verlies door te komen. VTS kan overigens ook voor andere doelgroepen worden ingezet.

 

Bent u mantelzorger? Dan staat u vaak dag in dag uit klaar voor uw naaste(n) en heeft u weinig tijd voor u zelf. Dit vraagt veel energie en de kans bestaat dat het voor u teveel wordt. Denkt u eens aan kunstzinnige therapie. U zou aanvankelijk individueel kunnen starten en na verloop van tijd, als u de balans weer gevonden heeft, u kunnen aansluiten bij een groep. U zult merken dat het creatief bezig zijn uw draagkracht versterkt en ontzettend veel plezier geeft.

 

Ter informatie: ik heb geruime tijd gewerkt in de revalidatie en verpeeghuissector. Daar begeleidde ik mensen met NAH (niet aangeboden hersenletsel), neurorevalidanten, ouderen met Parkinson, MS, COPD, hartproblematiek en andere somatische aandoeningen. Evenals mensen met dementie, waaronder ook ouderen met een niet Nederlandse culturele achtergrond. Leest u er meer over in een aantal blogs!

Twitter

Dit was zo bijzonder, daarom deel ik het graag nog eens. Wat mag ik soms toch ontzettend dichtbij komen. #idpz2018 #palliatievezorg #kunst #therapie lnkd.in/gkTgwdR

Ongeveer 15 uur geleden