Lezingen Kunst & Therapie

Sinds het begin van mijn werkperiode als kunstzinnig therapeut word ik met enige regelmaat gevraagd te vertellen over kunst en therapie. Soms een klinische les, de andere keer een groot symposium, dan weer een college of op een regionaal evenement. Ik vind het leuk om mijn verhaal over te brengen en het publiek te enthousiasmeren over de kracht kunst en therapie. Ken je mijn boeken (www.voorevenweergezond.nl) en blog (kunstentherapie.blogspot.com) al?

Ik maak mijn lezing altijd aantrekkelijk met beeldmateriaal, filmpjes of een interactieve oefening. Mijn enthousiasme voor kunst en therapie werkt positief prikkelend bij het publiek. Iedere doelgroep krijgt een lezing op maat gemaakt, naar gelang de wensen en behoeften van het publiek, het symposium of de collegestof.

Symposia in de gezondheidszorg:
Wat dacht je van een lezing over kunst & therapie over hoe kunstzinnige therapie gezonde krachten kan bevorderen, de patiënt weer in beweging kan krijgen, als mogelijkheid tot betekenisgeving, als middel om gevoelens te uiten en zo tot communicatie of inzicht te komen? Door mijn ruime ervaring als kunstzinnig therapeut in de klinische oncologie, de verpleeghuissector, de geriatrische revalidatie en mijn eigen praktijk heb ik legio aan praktijkvoorbeelden voor een pakkend verhaal.

Onderwijs & opvoeding:
Welke invloed heeft kunst op het brein? Hoe kan het kijken naar kunst de hersenen stimuleren? Hoe kan je kunst inzetten ten behoeve van betere leerprestaties? In een interactieve lezing neem ik je mee in de wereld van Visual Thinking Strategies (VTS). VTS is een gestructureerde methode om interactief naar kunst te kijken en hierover in gesprek te gaan. De lezing geeft ouders/opvoeders handvatten om samen met je kind in de thuissituatie aan de slag te gaan. Voor docenten biedt de lezing inspiratie om het onderwijs anders in te richten, waardoor kinderen op een aantrekkelijkere manier tot betere leerprestaties komen. Door mijn achtergrond als leerkracht en mijn brede werkervaring als kunstzinnig therapeut heb ik de methode in vele situaties kunnen uitproberen. Mijn enthousiasme voor VTS is groot, ik kom graag spreken op een ouderavond en of studieavond.

Kunst als therapie in het dagelijks leven:
In de huidige maatschappij rennen we vaak van afspraak naar afspraak, worden we geleefd door de sociale media en zijn we altijd bereikbaar. Toch kan het ook anders: door kunstzinnige therapie krijgen cliënten zicht op patronen, kunnen nieuwe gewoontes worden aangeleerd en wordt bewust stilgestaan in het hier en nu. In deze lezing neem ik je mee in het verhaal hoe kunst ons deze inzichten kan geven, gaan we dit zelf d.m.v. oefeningen ervaren en krijg je daardoor praktische handvatten om in je dagelijks leven toe te passen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden/ richtingen. Uiteraard kan er meer, neem contact op voor de mogelijkheden.

Twitter

Dit was zo bijzonder, daarom deel ik het graag nog eens. Wat mag ik soms toch ontzettend dichtbij komen. #idpz2018 #palliatievezorg #kunst #therapie lnkd.in/gkTgwdR

Ongeveer 16 uur geleden