Erasmus MC Kanker Instituut

Je leven op zijn kop

Als je getroffen wordt door de ziekte kanker, staat je leven op z’n kop. Gevoelens van woede, angst, verdriet en hoop wisselen elkaar vaak in hoog tempo af. Terwijl er van alles wordt gedaan je lichaam beter te maken, heb je ook behoefte aan rust en Donker en licht, krokussenafleiding.

Kunstzinnige therapie

Als kunstzinnig therapeut begeleid ik patiënten met kanker door middel van tekenen, schilderen of andere creatieve technieken. Kunstzinnige therapie gaat uit van de kracht van kleur en vorm. Een hulpvraag of thema vormt het uitgangspunt. Mogelijke thema’s kunnen zijn: tot jezelf komen, acceptatie, loslaten, verlichting, verbinding, (adem)ruimte, het omgaan met emoties enz.

Eerst kennismaken

Voordat ik met een patiënt ga werken, kom ik eerst langs voor een kennismakingsgesprek. Samen bespreken we de hulpvraag, mogelijkheden en wensen voor het kunstzinnig werken. De hulpvraag en doelstelling kunnen per keer verschillen, afhankelijk van de vitaliteit en de gemoedstoestand op dat moment.

Kijken naar mogelijkheden

Soms werkt een patiënt zelfstandig aan een opdracht, soms werken we samen en het kan ook voorkomen dat ik voorschilder wat de patiënt wenst. Deze werkvorm kan vooral goed worden ingezet als de vitaliteit te laag is om zelfstandig kunstzinnig te werken. Het is ook mogelijk om samen met de kamergenoten of familie te werken aan een werkstuk.

Eens kennismaken? Meld het de verpleegkundige! 

Bent u momenteel opgenomen in het Erasmus MC Kanker Instituut en heeft u interesse in kunstzinnige therapie, dan kunt u dit aangeven bij de de verpleegkundigen. Zij vragen dan therapie voor u aan. Op donderdag of vrijdag kan ik dan bij u langskomen. Lees meer over kunstzinnige therapie in het ziekenhuis.

Twitter

@hugodejonge Dank! Ik geef het door.

Ongeveer 3 dagen geleden