Erasmus MC Kanker Instituut

Als je getroffen wordt door de ziekte kanker, staat je leven op z’n kop. Gevoelens van woede, angst, verdriet en hoop wisselen elkaar vaak in hoog tempo af. Terwijl er van alles wordt gedaan je lichaam beter te maken, heb je ook behoefte aan rust en Donker en licht, krokussenafleiding.
 
Als kunstzinnig therapeut begeleid ik kankerpatiënten door middel van tekenen, schilderen of boetseren. Kunstzinnige therapie gaat uit van de kracht van kleur en vorm. Een hulpvraag of thema vormt het uitgangspunt. Mogelijke thema’s kunnen zijn: tot jezelf komen, acceptatie, loslaten, verlichting, verbinding, (adem)ruimte, het omgaan met emoties enz.
 
Voordat ik met een patiënt ga werken, kom ik eerst langs voor een kennismakingsgesprek. Samen bespreken we de hulpvraag, mogelijkheden en wensen voor het kunstzinnig werken. De hulpvraag en doelstelling kunnen per keer verschillen, afhankelijk van de vitaliteit en de gemoedstoestand op dat moment.Aquarel, sluiertechniek
 
Soms werkt een patiënt zelfstandig aan een opdracht, soms werken we samen en het kan ook voorkomen dat ik voorschilder wat de patiënt wenst. Deze werkvorm kan vooral goed worden ingezet als de vitaliteit te laag is om zelfstandig kunstzinnig te werken. Het is ook mogelijk om samen met de kamergenoten of familie te werken aan een werkstuk.
 
Bent u momenteel opgenomen in het Erasmus MC Kanker Instituut en heeft u interesse in kunstzinnige therapie, dan kunt u dit aangeven bij de de verpleegkundigen. Zij kunnen dan kunstzinnige therapie voor u aanvragen via de website van Welzijn & Ontspanning (waar kunstzinnige therapie onder valt). Ik kom dan a.s. vrijdag bij u langs om kennis te maken. Op de pagina effecten bij patiënten kunt u lezen welke effecten ik heb waargenomen tijdens de kunstzinnige sessies. U kunt ook alles nog eens rustig nalezen in de patiëntenfolder. Als u een indruk wilt krijgen van de thema’s waar we aan kunnen werken tijdens de kunstzinnige therapie, bekijkt u dan het filmpje ‘Kunstzinnige Therapie, een inkijkje…’ (zie links hiernaast). 

Twitter